Dette er de nye funksjonene i Windows 10

Som vi tidligere har nevnt på disse sidene så kom Microsoft med en stor funksjonsoppdatering til Windows 10 i slutten av April 2018. Nedenfor er en kort gjennomgang av de viktigste nyhetene. Alle disse funksjonene vil automatisk komme på din PC så lenge du holder den oppdatert med Windows Update.

#1 Tidslinje

En av de mest spennende nyhetene er funksjonen ‘Tidslinje’. Windows 10 lager nå en logg over alle aktivitetene dine på PCen. Disse aktivitetene kan deretter vises på en tidslinje. Du kan når som helst åpne tidslinjen og velge å hoppe tilbake til en av de aktivitetene som du jobbet med tidligere. Hvis du f.eks. husker at du satt å jobbet i et dokument i Word i går ettermiddag og ønsker å fortsette arbeidet, så kan du hente opp tidslinjen din, bla deg frem til i går og trykke på bildet av Word for å fortsette der du slapp. På samme måte så vil du også kunne hoppe tilbake til forskjellige nettsider som du har vært på tidligere, regneark du har jobbet i osv.

PCen kan huske aktiviteter inntil 30 dager bakover i tid. Hvis du skrur på synkronisering så vil du kunne hoppe tilbake til registrerte aktiviteter på tvers av alle PCene og nettbrettene dine.

For å åpne tidslinjen din så trykker du ‘Windows-tast og Tab’ eller trykker på det lille tidslinje-ikonet nederst til venstre på oppgavelinjen.

På Tidslinjen ser du skrivebordene dine og åpne applikasjoner bakover i tid

#2 Oppdatert nettleser

Nettleseren ‘Edge’ som følger med Windows 10 har ikke vært noen stor suksess hittil. Den er rask, men har manglet en del funksjoner og tilleggs-applikasjoner som f.eks. Chrome og Firefox har hatt i lang tid. Nå har Microsoft tatt grep og forbedret ‘Edge’ på en rekke områder:

  • Automatisk utfylling av skjemaer. Edge vil lagre hva du skriver når du fyller ut skjemaer på websider, og vil automatisk fylle dem ut for deg i fremtiden
  • Du kan dempe musikk og lyder på nettleser-faner enkeltvis
  • Print av websider skal bli langt penere med ‘Clutter-free printing’. Funksjonen fjerner kolonner og popups når du skriver ut websider slik at du får en penere og renere utskrift
  • Edge er nå tilgjengelig på Iphone/Ipad og Android-enheter. Ved å bruke Edge på alle enhetene dine så kan du starte weblesingen din på en enhet og fortsette sømløst på en annen
  • Nå kan du feste websider i Edge rett til oppgavelinjen i Windows
  • Edge kan nå lese høyt for deg. Gå til en webside og velg ‘Les Høyt’ så får du lest opp teksten på siden.
Med nettleseren ‘Edge’ kan du få lest opp websider og du kan feste dem til oppgavelinja di

#3 Fokusassistent

Det har kommet en ‘Fokus-assistent’ som du kan aktivere når du vil jobbe i fred. Fokus-assistenten vil forhindre at forstyrrende elementer som lyder, varslinger og popups dukker opp. Den kan aktiveres og deaktiveres manuelt eller du kan sette opp tidspunkter i løpet av dagen hvor den automatisk skal være aktivert.

Fokusassistenten kan konfigureres slik du vil ha den og deretter aktiveres den etter en tidsplan, eller manuelt via ‘Hurtighandlinger’

#4 Nærdeling av filer

Windows har fått en funksjon tilsvarende ‘Airdrop’ som du finner på Mac, Iphone og Ipad. Funksjonen lar deg høyreklikke på en fil eller et bilde og velge ‘Delt ressurs’. En boks vil dukke opp hvor du kan sende over filen til andre PCer eller brukere i nærheten via WiFi eller Bluetooth.

Send filer eller bilder rett til andre maskiner i nærheten med ‘Nærdeling’

 

Dette er bare noen av forbedringene i ‘nye’ Windows 10. Etter å ha testet denne versjonen så synes vi den fungerer veldig godt, og spesielt ‘Tidslinje’ er en funksjon som vi umiddelbart har tatt i bruk.

Har du funnet andre nye funksjoner som du liker, så skriv gjerne om det i kommentarfeltet nedenfor.